Praktijkleren met praktijkverklaring; leren tijdens het werk
Een groep van twaalf deelnemers leerde direct op de werkvloer bij Attent Zorg en Behandeling via Praktijkleren met de praktijkverklaring. Niet alleen Attent en ROC Nijmegen zijn daar trots op. Maar vooral ook de deelnemers die binnen tien maanden hun praktijkverklaring behaalden. Zij doen nu wat ze graag willen doen: met de juiste vaardigheden cliënten nog beter helpen.
“Eén dag in de week naar school, dat zag ik niet zitten,” zegt deelnemer Mieke Goosens die haar Praktijkverklaring in ontvangst heeft genomen. “Ik leerde dankzij Praktijkleren met de praktijkverklaring in een vertrouwde omgeving. Ik heb het traject doorlopen samen met twee collega’s. En de andere collega’s ondersteunden ons.”
Starten met leren op de werkvloer zonder diploma
Praktijkleren met een praktijkverklaring betekent dat je werken en leren combineert. Je leert rechtstreeks op de werkvloer. Zo kan je zonder vooropleiding en diploma een praktijkverklaring in het mbo behalen. Alle deelnemers aan het traject krijgen begeleiding op de werkvloer door een werkbegeleider van de organisatie. Daarnaast is er een praktijkbegeleider vanuit het mbo die de voortgang van de deelnemer in de gaten houdt. De praktijkbegeleider komt drie keer op gesprek: aan de start van het traject, in het midden en er is een eindgesprek.
Patricia Hammink is gespecialiseerd verzorgende niveau 3 en werkbegeleider Praktijkleren op een andere locatie van Attent, De Boomgaard in Rheden. “Ik begeleidde deelnemer Jolanda. Zij werd bij mij ingedeeld tijdens mijn diensten. In eerste instantie liep ze mee. Daarna voerde ze opdrachten uit aan de hand van de praktijkopdrachten. Van begeleiden met eten in de huiskamer, tot mensen verzorgen met douchen, aankleden, nagels, en haren in model brengen. Ook liep ze soms met andere collega’s mee. Bijvoorbeeld wanneer ik een vrije dag had.”
Mensen die keigoed zijn op de werkvloer
Het niveau is Helpende Zorg en Welzijn. De deelnemer aan het traject geeft aan wat zij of hij wil leren die dag. Aan de hand daarvan gaan de deelnemer en werkbegeleider aan het werk.
Doorgroeimogelijkheden bieden
Praktijkleren met de praktijkverklaring biedt voordelen voor zowel werkgevers als werknemers en werkzoekenden. Sylvia Steen is opleider beroepspraktijk bij Attent: “Met het traject Praktijkleren met een praktijkverklaring hebben we een route toegevoegd. We hebben intern echte toppers opgeleid. Dat is ons hoofddoel: onze medewerkers de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen en in de praktijk te scholen. De kwaliteiten die zij bezitten, verder te stimuleren en ontplooien.”
Goed-geschoolde mensen in huis
Attent en ROC Nijmegen kijken samen naar andere trajecten en soortgelijke oplossingen als Praktijkleren met de praktijkverklaring. “Als je op deze manier mensen intern kunt opleiden, dan blijf je je mensen prikkelen. Je boeit en bindt mensen,” zegt Sylvia. “Daarnaast doe je wat aan je formatie-uitdagingen. We worden uitgedaagd om creatief te zijn met de arbeidsmarktkrapte. Dit is een goede vorm om binnen je eigen organisatie mensen te laten doorstromen. We zijn ook blij met zij-instromers.”
“Ik krijg er energie van als ik een dag in de zorg heb gewerkt.”
— Mieke Goosens, helpende